16 x bezienswaardigheden in Boedapest

Wat zijn nu de hoofdattracties in Boedapest? Waarschijnlijk heb je wel een keer van het prachtige Parlement gehoord, maar je wilt natuurlijk nog meer zien. Hieronder de 16 bezienswaardigheden die ik de moeite waard vond om te bezoeken en die de stad Boedapest maken.

bezienswaardigheden in boedapest

1. Hongaarse Parlement – Országház

De hoofdattractie in Boedapest is het Hongaarse Parlement die de “skyline” van Boedapest vormt. Je vindt het Parlement aan de Donau aan de Pest zijde tussen de kettingbrug en de Margaretha brug. Ze hebben er in totaal 20 jaar over gedaan om het 268 meter lange gebouw te maken. Het Hongaarse Parlement komt nog geregeld hier samen voor zittingen en de president en ministers ontvangen regelmatig andere staatshoofden in dit prachtige parlementsgebouw. Wist je dat je het Parlement ook kunt bezoeken?

2. Széchenyi badhuis

In Boedapest vind je een stuk of 20 badhuizen, maar het Szénchenyi badhuis in het Városliget park is het bekendste. Het is zelfs het grootste medicinale kuuroord van Europa! Misschien ken je het van de foto’s waarop oudere mannen in het water aan het schaken zijn. Het water is afkomstig van een bron onder de grond waarvan het water 77 graden is. Geen zorgen, het water in het bad is rond de 36 graden. Het is rijk aan mineralen en zou een geneeskrachtige werking hebben als je erin baddert. Het complex bestaat naast het bekende buitenbad uit meerdere kleinere zwembaden met verschillende temperaturen en sauna’s. Daarnaast bieden ze ook nog massages of fysiotherapie aan. Leuk om naar toe te gaan als je wat meer tijd hebt in Boedapest en je helemaal wilt onderdompelen in het Hongaarse leven. De entreeprijs is €18. Vergeet niet om je eigen slippers en handdoek mee te nemen. Uiteraard kun je die daar voor een extra bijdrage ook bij het badhuis verkrijgen. Door tijdgebrek en hitte hebben wij dit uiteindelijk niet meer gedaan in Boedapest, maar uit mijn omgeving hoor ik dat het wel een leuke ervaring is.

bezienswaardigheden in boedapest

3. Kettingbrug – Széchenyi lánchíd

Dit is de oudste brug in Boedapest over de Donau en dus ook de eerste brug die is gebouwd om Boeda met Pest te verbinden. Vroeger was de Donau de grens tussen Boeda en Pest. Graaf Széchenyi heeft door slecht winterweer, er voeren helemaal geen boten, de begrafenis van zijn vader moeten missen die in Pest werd begraven. Hij heeft dit verdriet omgezet in de allereerste verbinding tussen Boeda en Pest, de kettingbrug. Vanaf de brug heb je prachtige uitzichten over zowel Boeda als Pest.

4. Matthiaskerk – Mátyás-templom

Deze kerk is weer compleet anders dan alle kerken die je al eens hebt gezien. Je vindt hem aan de Boedazijde. Het dak bestaat namelijk uit kleurrijke tegels. Hierdoor krijgt de kerk een heel vrolijk en uniek uiterlijk. Als je goed oplet, vind je deze daken vaker terug in Boedapest. De buitenkant van de kerk is echt indrukwekkend. Wij zijn niet binnen wezen kijken, maar dit kan zeker. Het kost +/- €4 om naar binnen te gaan en let op dat je schouders en je knieën bedekt moeten zijn, anders word je niet binnen gelaten.

bezienswaardigheden in boedapest

5. Visserbastion – Halászbástya

Het vissersbastion is zeer bekend als kiekje van Boedapest. Je vindt het tevens in Boeda en ligt naast de Matthiaskerk. Het is het pronkstuk van de stad. De 7 torentjes te presenteren de 7 stammen van de Magyaren (etnische Hongaren). De naam is gekozen voor alle vissers die dit deel van de Burcht hebben moeten verdedigen. Wil je het grotendeels voor jezelf hebben ga dan al vroeg op pad, want voor je het weet moet je vechten om een plekje tussen de prachtige uitkijkpunten. Alhoewel ’s avonds is ook een mooi moment om dit te bezichtigen. Dan is alles prachtig verlicht en heb je een oogverblindend uitzicht op het verlichte Parlement.

6. Burcht van Boeda – Budavári palota

De burcht is het oude Koningspaleis en ligt op de Burcht heuvel aan de Boeda zijde. Het is een groot complex die uit verschillende mooie gebouwen bestaat. Je vindt er onder andere het Hongaars Nationale Galerie, het Historisch Museum van Boedapest en de Széchényi-Nationale bibliotheek. Je kunt om de hele Burcht wandelen en zo prachtige gebouwen, fonteinen en uitzichten ontdekken.

7. Gellértheuvel – Gellért-hegy

Het is het hoogste punt aan de Boeda zijde. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht over de stad. De zonsopgang schijnt vanaf daar magisch te zijn. Bovenop de heuvel vind je het vrijheidsbeeld die een herinnering is voor de bevrijding van de stad in 1945 door de Russen. Je vindt er tevens de Citadel van Boeda.

bezienswaardigheden in boedapest

8. Schoenen aan de Donau monument

Dit kleine, maar indrukwekkende monument eert de omgekomen Joden tijdens de Tweede wereldoorlog. Joden maakten destijds en nog steeds een groot deel uit van Pest. Tijdens de Tweede wereldoorlog moesten zij hun schoenen uitdoen en op de rand van de kade aan de Donau staan. Vervolgens werden zij doodgeschoten en vielen ze in de Donau. Dit monument is een herinnering aan die afschuwelijke tijd.

9. Sint-Stefanusbasiliek – Szent István Bazilika

Dichtbij de Donau aan de Pest zijde vind je de imposante Sint-Stefanusbalisiek, de grootste kerk van de stad. Het heeft in het middel een grote koepel die je ook kunt beklimmen. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en over de rivierzijde van Boeda. Met dit kaartje kun je ook de kerk van binnen bekijken, dat met de prachtige mozaïeken niet overgeslagen mag worden na het bezoekje aan de koepel.

bezienswaardigheden in boedapest

10. Grote Synagoge – Nagy Zsinagóga

In Pest vind je de grootste synagoge van Europa en de één na grootste van de wereld (de grootste staat in New York). Het is gelegen aande Dohánystraat en wordt daarom ook wel de Dohány-synagoge genoemd. Hier begint de Jodenwijk. Het is behoorlijk prijzig om naar binnen te komen, +/- €15. Wij zijn niet binnen geweest, maar mocht je heel erg geïnteresseerd zijn in religie of een Joodse achtergrond hebben dan is het volgens mij wel een bezoekje waard. Wat wel een aanrader is om links langs de synagoge te lopen. Daar bevindt zich de gedenktuin waarop je zicht hebt. De Joden werden in eerste instantie begraven in een aantal massagraven. Geïdentificeerde lijken kregen op een gegeven moment een gedenksteen bij het massagraf. Zo zag je vroeger enorme zandhopen met allemaal stenen rondom. Dit hebben ze een heel aantal jaren geleden netjes gemaakt waardoor je nu perkjes hebben met veel groen en rondom de gedenkstenen. Erg mooi om te zien en interessant om langs te lopen.

11. Váci utca

Ben je net zoals ik dol op winkelen of gewoon op etalageshoppen? Dan is de Váci straat de place to be. Tijdens mijn trip naar Boedapest was ik met mijn vader, niet echt de ideale reispartner om mee te shoppen. We hebben dit ook niet gedaan, maar deze straat is wel een must see. Je vindt er leuke winkels, boetiekjes en veel gezelligheid.

12. Heldenplein – Hősök tere

Dit plein vind je aan het uiteinde van de bekende boulevard Andrassy. Het is het begin van het Varosliget park waar je onder andere het Szechényi badhuis vindt. Het plein wordt omringd door de Kunsthal en het museum voor de Schone kunsten.

13. Vajdahunyadburcht – Vajdahunyad vára

In het Stadspark Varosliget zit ook een prachtig slot verstopt. Het ligt op een eilandje in een vijver waar je met een brug naar toe kunt. Op de vijver vind je in de zomer allemaal waterfietsen. In de winter kun je er als het goed vriest schaatsen en dat moet magisch zijn in die omgeving.

14. Margaretha-eiland – Margit-sziget

Boven tussen Boeda en Pest vind je het stukje natuur in Boedapest. Je komt er via de Margaretha brug. Het eiland staat voornamelijk in het teken van wandelen en sporten. Zo vind je er een zwembad waar de beste zwemmers van Hongarije trainen en een atletiekbaan. Zin om een rondje te hardlopen, dan kun je in net iets meer dan 5 kilometer het eiland rond op de daarvoor aangelegde Finse piste.

15. Dansende fontein

Op het Margeretha eiland vind je ook de dansende fontein. Ieder uur klinkt er klassieke -, pop- of volksmuziek uit de speakers en danst de fontein op het ritme van de muziek. Als je dan toch even aan het bijkomen bent op dit groene eiland, plof dan even neer bij deze fontein en geniet. Een aanrader is om ’s avonds te kijken, want dan word je ook nog eens overdonderd door de lichteffecten. Verwacht niet zoiets als in Las Vegas, want dit is gewoon een leuke kleinere minder indrukwekkende variant. Er zijn trouwens twee fonteinen op het Margaretha eiland. De fontein het dichtste bij de brug danst elk uur en is het meest bekend! Wij zijn niet meer bij de fontein aan de andere kant van het eiland geweest, maar die zou ook dansen op muziek.

bezienswaardigheden in boedapest

16. 0 kilometer steen

Aan de Boeda zijde van de kettingbrug vind je een hele bijzondere steen, de 0 kilometer steen. Het vormt ook een 0. Dit is het referentiepunt waar vandaan alle afstanden in Hongarije worden gemeten. Je loopt er sowieso langs als je graag de Burcht van Boeda wilt bekijken.

Leave a Comment