Ontdek Boedapest vanaf een boot op de Donau

Boedapest wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Donau. Aan de westkant vind je Boeda en aan de oostkant vind je Pest. Aan de Donau liggen heel veel bezienswaardigheden. De Donau biedt je daardoor de kans om Boedapest vanaf het water te ontdekken. Leukste moment om dit te doen? ’s Avonds, wanneer alle lampen in Boedapest aangaan en je een prachtig uitzicht hebt op Boedapest in het licht. Erg leuk om op je eerste avond te doen en zo Boedapest vanaf een boot op de Donau te ontdekken.

boot op de donau in boedapest

Er zijn heel veel verschillende organisaties die een boottochtje aanbieden op de Donau. Wij zijn op pad geweest met Legenda Cruises en dat beviel redelijk goed. Je bent ongeveer 50 minuten onderweg en de boot vaart met de juiste snelheid zodat je alles goed kunt bekijken. De audio-guide laat soms wat te wensen over vanwege slecht geluid, maar ik blijf het leuk vinden om het verhaal achter een gebouw of plek te horen. Na zo’n boottocht merk je dat er een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden en die tips ga ik je geven.

Wanneer kun je een boottocht doen?

Een boottocht kun je de hele dag door doen. Overdag zie je de highlights vanaf het water. Je kunt zelfs dineren op het water, terwijl je langs de kade van Boeda en Pest vaart. Wij hebben Boedapest in het donker gezien en het is magisch verlicht ’s avonds. Vooral het Parlement staat helemaal in de spotlight. Dit was echt een perfecte trip om ’s avonds te doen nadat je wat hebt gegeten. Maar goed, de tips om het het onderste uit de kan te halen.

boot op de donau in boedapest

Kom op tijd!

En daarmee bedoel ik minstens een half uur van te voren. Het lijkt onzin, maar je wilt niet weten hoeveel mensen hetzelfde denken. Binnen een mum van tijd staan er al heel veel mensen te wachten en zijn alle mooie plekjes op de boot weg. Als je vooraan staat, kun je op je gemak een mooi plekje uitzoeken zodat je alles goed kan zien. Moet je alleen nog weten welk plekje je moet bemachtigen, natuurlijk.

Rechts zitten

De boot vaart eerst naar het Noorden tot Margaretha eiland om zich vervolgens om te draaien. Het vaart rechts op de Donau en de audio guide vertelt je vaak ook over dingen die aan de rechterkant bevinden. Wil je alles meekrijgen, dan kun je het beste aan de rechterkant zitten.

boot op de donau in Boedapest

Vermijd een televisiescherm

Wij hadden een erg mooi plekje helemaal vooraan aan de rechterkant, maar we hadden over één ding gekeken. Een televisiescherm die tussen de bankjes hing. Die gaat niet uit als de boot gaat varen. Het scherm weerkaatste in mijn raam en ik kon geen foto’s maken zonder dat ik een scherm in mijn foto had. Zonde is dat, want naast de ervaring heb je graag wat mooie foto’s als herinnering.

Vermijd de wijn

Kleine tip, laatste tip. De wijn is niet te drinken aan boord, dus kies maar gewoon een biertje of wat fris.

Waar en hoe te boeken?

Ben jij ook enthousiast geworden en wil je ook de mooie plekjes vanaf een boot op de Donau in Boedapest ontdekken? Ik heb de cruise geboekt via Budapest Ticketbar. Het kost €19,50 per persoon en daarvoor ben je grofweg een uur onderweg, krijg je een audio guide en een klein drankje. Op de site vind je de vertrektijden van de boot, die kunnen per maand anders zijn. Via deze site ging het boeken erg vlot. Je kunt een ticket uitprinten en die kun je bij de boot laten zien. Het is niet nodig om het ticket daar alsnog om te wisselen naar een ander ticket zoals dit vermeld stond op het ticket zelf. Via de site van Budapest Ticketbar kun je eventueel ook een andere boottocht boeken zoals overdag of een diner op het water. Veel plezier.

Leave a Comment