11 x to do om Boedapest te leren kennen

Er valt heel veel te zien in Boedapest, maar vaak is het nog leuker om Boedapest te leren kennen op een wat actievere manier. Er zijn een paar hele leuke dingen to do om Boedapest op een hele andere manier te zien. Check de lijst en kies uit wat jij het leukste lijkt om te doen!

to do boedapest

1. Ruine bar tocht

De nummer 1 van de to do in Boedapest is een ruine bar tocht. Waar je in je studententijd graag op kroegentocht gaat, wordt er in Boedapest ruine bar tochten georganiseerd. Ruine bars zijn erg belangrijk voor de cultuur in Boedapest en je hebt heel veel leuke bars. Hieronder vind je een aantal sites waar je verschillende tochten kunt bezoeken. Een tocht duurt ongeveer 3-6 uur, afhankelijk welke tocht je kiest. Zorg voor een stevige maaltijd van te voren zodat je de Hongaren een beetje kunt bijbenen. Wil je op eigen houtje de ruine bars ontdekken, klik dan hier om de leukste ruine bars van Boedapest te checken.

Get your guide – Generatie kroegentocht

Get your guide – Originele kroegentocht

Viator – Budapest Pub Crawl

Viator – Ruin pub tour for all ages

2. Tram 2

Het klinkt misschien gek om hier een tramroute te noemen. Niets is minder waar, want tramlijn 2 langs de Donau is uitgeroepen tot één van de mooiste routes van de wereld. Begin bij Balna en laat je meevoeren langs de hoogtepunten van Boedapest. Het eindpunt van deze mooie tramlijn is bij het Parlementsgebouw. Uiteraard kun je ook bij het Parlementsgebouw beginnen en eindigen met een drankje in Balna. Aanrader is om dit met zonsondergang te doen en de prachtige kleuren boven Boeda te zien. Zo’n tramrit duurt ongeveer een kwartier en het kost rond de €1 voor een tramkaartje. Zorg wel dat je die hebt, want er wordt regelmatig gecontroleerd op deze route.

3. Rondleiding Parlementsgebouw

Het Parlement is een prachtig gebouw om van de buitenkant te zien. Het is groot, prachtig versierd en wordt indrukwekkend verlicht in de avonduren. De binnenkant is even mooi en zeker een bezoekje waard. Je kunt er niet op eigen houtje naar binnen wandelen en rustig rondkijken. Er zijn alleen georganiseerde rondleidingen in verschillende talen. Er loopt een gids mee die je van alles vertelt over de geschiedenis en de zalen die je te zien krijgt. Je krijgt niet veel ruimtes te zien, maar degene die je ziet zijn indrukwekkend en hebben een mooie geschiedenis. Zeker een aanrader om te doen. Zorg er alleen wel voor dat je op tijd (minimaal 2 weken van te voren) reserveert via deze site, anders loop je tegen de lamp en moet je een rondleiding in het Duits zien te overleven. Ik spreek uit ervaring. Ze zijn erg strict waar de online kaartjes vandaan komen. Als je het via deze site bestelt, heb je gegarandeerd een plek. Vergeet niet om je online ticket ter plaatse nog om te ruilen voor een origineel ticket. De prijs voor een rondleiding is ongeveer €7.

4. Bezoek aan Széchenyi Bath & Spa

Ben jij dol op sauna’s en hot tubs, dan is de Széchenyi bath & spa echt iets voor jou. Ook als je iets meer tijd hebt in Boedapest is het een leuke uitstapje om te maken. Onder Boedapest vind je allerlei warm water bronnen die zijn omgezet in verschillende badhuizen. De bekendste is het Széchenyi badhuis vanwege het prachtige gebouw in de neogothische stijl. Het badhuis wordt gevoed door twee warmwaterbronnen die boordevol mineralen zit. Het is dus erg goed voor je lichaam om hier een middagje te badderen. De senioren van Boedapest komen hier graag om in het water met elkaar te schaken. Een kaartje is ongeveer €19 en vind je hier.

to do boedapest

5. Rondvaart over de Donau

Er zijn maar weinig steden waarbij je zoveel bezienswaardigheden vanaf het water kan zien. De Donau vaart centraal door Boedapest en verdeelt de stad in Boeda (Westen) en Pest (Oosten). Aan de Donau vind je onder andere het Parlement, Vissersbastion, Burcht van Boeda en de Kettingbrug. Dit is de ultieme to do in Boedapest. Het is erg leuk om je stedentrip met een boottocht te beginnen, maar ook ’s avonds is een boottocht een aanrader. Boedapest wordt prachtig verlicht en dat is nog beter te zien vanaf het water. Meer informatie over een boottocht vind je hier.

6. Fietstour

Elke stad is leuk om op de fiets te ontdekken, maar niet elke stad is geschikt om te fietsen. Boedapest is zeer geschikt om te fietsen en er worden verschillende tours aangeboden. Via Baja Bikes kun je Boedapest op verschillende manieren leren kennen.

7. Klim naar de top van de Sint-Stefanusbasiliek

Het blijft leuk om een stad vanaf een hoogte te bekijken en dat kan eigenlijk het beste op de Sint-Stefanusbasiliek. Die staat middenin Pest en bied je een fantastisch uitzicht op het Parlement, de Donau en Pest. Voor €2 kun je de trappen beklimmen richting de top of neem je de lift. Je kunt helemaal naar boven met de lift, dus dit is tevens geschikt voor de mindervaliden. Je komt uit aan de onderkant van de koepel en kunt een rondje lopen om alle richtingen van Boedapest te zien. Ben je uitgekeken, neem dan ook een kort kijkje in de Sint-Stefanusbasiliek zelf. Met hetzelfde kaartje kun je gewoon doorlopen en de basiliek van binnen bewonderen.

8. Operaconcert of repetitie bijwonen

Boedapest heeft een prachtig concertgebouw, het Hongaars concertgebouw. Daar worden de mooiste opera’s van Boedapest gehouden. Je kunt het gebouw bewonderen met een rondleiding die wordt afgesloten met een miniconcert van 5 minuten. Maar je kunt er ook voor kiezen om als opera liefhebber een kaartje te scoren voor één van de shows. Die prijzen kunnen wel soms erg oplopen. Lijkt je het wel leuk om een keer een opera bij te wonen, maar wil je geen €50 uitgeven? Houd dan de site van het Hongaars opera in de gaten, want soms bieden ze voor een paar euro kaartjes voor repetities aan. Pik je toch nog je opera-ervaring in Boedapest mee zonder dat je andere dingen moet laten vanwege de prijs.

to do boedapest

9. Terror Haza museum

Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van Boedapest, dan is een bezoek aan het Terror Haza museum echt een must do. Boedapest kent een gruwelijke geschiedenis met het communisme die je terug vindt in dit museum. Aan de hand van een audioguide word je door de tijd gestuurd van alle wandaden uit die tijd. In de kelder vind je de voormalige cellen en martelwerktuigen. Daarnaast is het gebouw ook erg indrukwekkend om te zien en vind je op de gevels de slachtoffers. Een ticket kost €9 en koop je gewoon bij de kassa. Meestal staan er geen lange rijen. Geen tijd voor een volledig bezoek? Loop dan gewoon even langs en doe wat meer kennis op door de informatieborden die voor het gebouw staan.

10. Castle hill funicular

Je verwacht het niet als je de kaart van Boedapest ziet, maar de burcht van Boeda en de Matthiaskerk met de Vissersbastion liggen op een grote heuvel. Daarom is er destijds een verticale tramlijn opgezet, de zogenaamde funicular, die je vind aan de andere kant van de kettingbrug. Het is een ritje van slechts 1 minuut en niet echt de moeite waard. Je kunt makkelijk de route naar boven pakken en verrassend genoeg ben je zo boven. Halverwege kun je de brug over de funicular pakken en heb je tijd om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken van de voorbijgaande trams. Maar ben je slechter te been, dan biedt de funicular natuurlijk een uitkomst. Een enkeltje kost €3,60 en een ticket kun je daar kopen.

to do boedapest

11. Strüdel eten in het oudste strüdelhuis

Iedereen kent de apfelstrüdel met vanillesaus. Een genot als je net een afdaling hebt gemaakt op de piste. In Boedapest hebben ze een kunst gemaakt van de strüdel. Zo vind je niet alleen de voor ons bekende apfelstrudel, maar word je verrast door allerlei smaakcombinaties. Dingen die jij voor onmogelijk houdt hebben zij. Doe eens gek en bestel een aparte smaakcombinatie.

Wat is jouw ultieme to do in Boedapest?

Leave a Comment