Haal alles uit het walvis spotten in Husavik, IJsland

Er zijn natuurlijk meerdere plekken waar je walvissen kan spotten, maar Husavik in het noorden van IJsland is wel de plek om dit te doen. Waarom? Ze hebben er verschillende soorten walvissen en de kans dat je er eentje spot is erg groot. Daarnaast kun je in het voorjaar en in de zomer de schattige puffins zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je op de juiste plek staat, de juiste boot kiest en de juiste outfit kiest voor deze dag? Lees dan snel verder, want op deze manier haal je de meeste plezier uit het walvis spotten in IJsland.

walvis spotten ijsland

Waarom Husavik?

Hierboven staat al beschreven waarom je het beste walvissen kunt spotten in Husavik. Daarnaast ben je snel in open water, waar je een grote kans hebt om ze te zien. Je zou eventueel ook walvissen kunnen spotten in Akureyri, maar dan moet je een tijd varen voor je op open water bent. Reykjavik is ook de perfecte uitvalsbasis om walvissen te spotten, maar daar zal het drukker zijn dan in het noorden.

walvis spotten ijsland
Ribboats zijn de lichtblauwe lage boten aan de rechterkant

Welke boot kies je?

Als je gaat kijken voor het walvis spotten in IJsland zul je verschillende boten en prijzen zien. Dat maakt het heel ingewikkeld om een keuze te maken, want waarom is het een duurder en welke boot kies je nu? Je hebt de zogenaamde visserboten, die soms een eerste verdieping hebben. Er is veel ruimte op de boot om te staan, dus dat betekent dat er ook veel mensen mee kunnen. Soms heb je ook fluisterboten, dit zijn vissersboten die met een stille motor varen. Je hebt ook de ribboats, dit zijn een soort speedboten waar je maar met een beperkt aantal mensen op kunt zitten.

Naar mijn mening kun je het beste een ribboat kiezen. Er kunnen minder mensen mee, dus je zit al snel op de goede positie. Er is wel een minder goede plek om te zitten, maar als je de volgende tips meeneemt zorg je ervoor dat je deze plek niet krijgt. Een ribboat kan snel naar de plek waar de walvis ophoog komt varen. Dit is een groot voordeel, want in de korte tijd dat je de walvis te zien krijgt, zit jij er gelijk bovenop. Een vissersboot heeft meer gewicht en is daardoor dus langzamer. Soms ben je net te laat aanwezig en dat is zonde. Kies dus voor een ribboat.

walvis spotten ijsland

Wat trek ik aan?

Of het nu zomer is of winter in IJsland, op het water is het altijd frisser dan je denkt. Werk daarom altijd in laagjes. Schroom niet om bij een koude zomerdag je thermolegging aan te doen. Een muts, sjaal of handschoenen is zeker geen overbodige luxe. Je krijgt bij aankomst ook een groot pak die je over al je kleding heen aan doet om jezelf warm te houden en dit is ook waterdicht. Echte regenkleding heb je dus niet nodig.

Wees op tijd

Misschien lijkt het onzin om er een half uur van te voren aanwezig te zijn, maar dat is het niet! Je moet daar nog je pak aandoen, dus dat vergt ook wat tijd. Het meest belangrijke is dat jij vooraan staat om als eerste een plekje op de boot te vinden. Op een ribboat is het belangrijk dat je aan de buitenkanten zit, maar dat hoef ik je misschien niet te vertellen. Op de vissersboot is het een ander verhaal. Of je nu boven of op het dek wil staan, zorg dat je helemaal vooraan staat. Zodra er een walvis wordt gezien gaat de boot, uiteraard met de voorkant, richting de walvis. Dus ook als je aan de achterkant van de boot een walvis spot. Dit bespaart je heen en weer lopen als je te laat bent en op het achterdek een plekje hebt weet ik uit ervaring.

walvis spotten ijsland

Geen dierentuin

In Husavik heb je rond de 95% kans dat je een walvis ziet en dat is best een hoog percentage! Dit betekent natuurlijk niet dat je niet net bij die 5% zit die geen walvis ziet. Je gaat de wilde natuur in en je kunt dit niet sturen. Houd hier wel rekening mee, anders kun je erg teleurgesteld zijn, mocht je helemaal niks zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat de zee te ruig is om te varen. Van wat ik heb gezien, bieden veel bedrijven een geld terug of ander moment garantie. Zo kun je op een ander moment nog een keer terugkomen of je krijgt je geld terug, mocht het te gevaarlijk zijn om de zee op te gaan.

Waar kan ik boeken?

Boeken kun je alleen met een creditcard en vaak kan dit nog wel een paar dagen van te voren. Wees hier iets voorzichtiger mee als je in het hoogseizoen wil gaan. Walvis spotten in IJsland is een populaire excursie, dus zorg er dan voor dat je op tijd boekt. Sites waar ik een goede ervaring mee heb is:

https://gentlegiants.is // https://adrenaline-hunter.com/

Leave a Comment