Aït-Ben-Haddou in Marokko

Een onderdeel van onze reis met Riksja in Marokko was een bezoekje aan de Kasbah Aït-Ben-Haddou. Dit is een vestingstadje net voorbij het Atlas gebergte die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Buiten dat het een heel idyllisch plaatsje is, zijn er ook tal van films en series opgenomen. Misschien kennen jullie deze plek wel als Yunkai, de stad waar Daenerys (Game of Thrones) nog meer soldaten vindt.

Het Atlasgebergte

Vanuit Marrakech maakten wij een prachtige tocht door het Atlas gebergte naar Ait Ben Haddou. De man bij de autoverhuur vertelde ons dat de eerste 60 kilometer hele goede wegen zijn en dat het dan plots ophoudt. Nou dat hebben we geweten. Her en der werd er flink aan de weg gewerkt en dat betekende dat wij over zandpaden door de bergen aan het slingeren waren. Het was een flink gehobbel in de auto met tussendoor prachtige vergezichten.

aït-ben-haddou marokko

Ons hotel – Dar Mouna

We arriveerden aan het einde van de middag bij ons hotel, Dar Mouna. We hadden vanaf het terras prachtig uitzicht over Aït-Ben-Haddou. Het hotel was helemaal gemaakt van leem, waar veel huizen in Marokko van zijn gemaakt. Het gaf een hele warme sfeer aan het hotel en dat werd afgemaakt door de prachtige haard in de lounge.

aït-ben-haddou marokko

Hoe kom je bij de Kasbah?

Je moet voor je naar de Kasbah gaat een riviertje oversteken. Er staan daar genoeg jonge mannen om je vast te houden terwijl je over de zandzakken naar de overkant loopt. Let op, ze pakken je direct vast en vragen uiteraard achteraf om geld. Om één of andere redden heb ik het voor elkaar gekregen om ze van me af te kunnen slaan en toch niet te betalen hiervoor. Lucky day!

Je kunt op allerlei manieren de stad in lopen. Er zijn twee drukke ingangen die je vanaf de rivier zit en er is ook een rustige ingang tussen de twee heuvels. Daar stond het alom bekende Gladiator stadion waar je nu alleen met je fantasie nog iets van kunt maken. Laat je in ieder geval niet verleiden om te betalen voor entree, want het is allemaal gratis.

aït-ben-haddou marokko
aït-ben-haddou marokko

Aït-Ben-Haddou

Momenteel wonen er nagenoeg geen mensen meer in deze Kasbah. Dit is nog weg gelegd voor een paar die leven van het toerisme van dit stadje. Je vindt verspreid door de vesting verschillende kramen waar je de mooiste schoentjes, gewaden en sieraden kunt kopen. Bovenop de top heb je prachtig uitzicht over de omgeving en kijk je op het nieuwe gedeelte van Aït-Ben-Haddou waar alle hotels staan. En alles wordt nog mooier als je het bekijkt tijdens golden hour en de gouden gloed op Aït-Ben-Haddou ziet neerstralen.

aït-ben-haddou marokko

Leave a Comment