Het Marokkaanse leven

Voordat we die middag naar de woestijn zouden gaan, hadden we allerlei workshops gepland staan om het Marokkaanse leven te leren kennen. Dit werd allemaal geregeld via Riksja, Wij wisten alleen dat we een aantal gebruiken uit Marokko zouden leren kennen en dat we om 09:00 stipt voor de moskee moesten wachten. Daar ontmoette wij een vader en zoon, die we toevallig bij het vorige hotel ook hadden gezien. Zij hadden dezelfde reis geboekt bij Riksja en stonden ook klaar voor de workshops. We werden inderdaad opgehaald door Mohamed. Tijd om onszelf in het Marokkaanse leven te dompelen.

marokkaanse leven
marokkaanse leven

Introductie workshops

We startten in het huis van Mohamedmet uiteraard een kopje traditionele Marokkaanse thee en wat lekkernijen. We maakten met elkaar kennis en mochten een blik werpen in hun huis. Dit is gemaakt van leem. Elke twee jaar moeten zij een nieuwe laag aanbrengen om het stevig te houden en elke keer als het geregend heeft, moeten zij ervoor zorgen dat de muren gemaakt worden. De regen laat de leem vloeibaar worden en dan kunnen de huizen binnen no time verzakken. Na de korte rondleiding gingen we op weg naar de oase, de plek waar onze workshops over het Marokkaanse leven zullen plaats vinden.

marokkaanse leven
marokkaanse leven

De oase, de rust

Het was eventjes lopen door de palmbomen. Iemand liep mee met een grote kar met van alles erin. En na 10 minuten kregen wij een ezel mee waar we één voor één een stukje mocht mee liften. Ezels worden in Marokko veel gebruikt als pakezel voor allerlei zaken. Zeker in de bergen hebben wij veel ezels, of eigenlijk muilezels, langs zien komen. Het grootste deel zag er goed verzorgd uit. Ik kon het ook niet laten om eens te ervaren hoe het is om op een ezel te zitten. Het is rustiger zitten dan op een dromedaris, dat in ieder geval wel. Verder is het niet zo bijzonder als het lijkt. 

marokkaanse leven

Workshop 1: Marokkaanse thee zetten op echt vuur

Na 45 minuten zijn we aangekomen op een mooie open plek middenin de oase waar een heerlijk plekje voor ons werd gecreëerd. Uiteraard werd er weer een kleed neergelegd en lagen er kussentjes klaar waar wij op konden zitten. Allereerst begon het ritueel van Marokkaanse thee zetten. De muntthee is het allerlekkerste als je het op een vuur bereid. Je moet er eventjes geduld voor hebben, maar dit zou veel lekkerder zijn dat als je het op gas bereid. Eerst moet er vuur worden gemaakt en dit wordt aangewakkerd met een blaasbalg. Iets dat wij in Nederland alleen van de tv kennen. 

marokkaanse leven
marokkaanse leven
marokkaanse leven

Hoe maak je Marokkaanse thee?

Thee maken op Marokkaanse wijze gaat als volgt. Eerst wordt het water op het vuur gezet, totdat het warm genoeg is. Vervolgens moet de oudste van het gezelschap, degene die het meeste aanzien heeft, zijn handen goed wassen. Hij neemt muntthee en gooit dit in de theepot. Vervolgens wordt er wat geschud en wordt alle thee in de glazen uitgeschonken. En dit wordt allemaal weg gegooid, want nu is de theepot alleen nog maar goed gespoeld. De muntthee zit aan de binnenkant geplakt en nu kunnen we echte thee maken. De theepot wordt weer gevuld met water en opnieuw op het vuur gezet. Tijdens het koken wordt er af en toe wat thee in een glas geschonken om te kijken of het de goede kleur al heeft bereikt. Het moet ongeveer een licht gele kleur hebben bereikt voordat het de perfecte smaak heeft bereikt. Dan is de thee warm en gaat er nog een gigantisch groot brok suiker in. Vandaar dat al die muntthee zo zoet smaakt. De thee wordt door de oudste op de typische Marokkaanse manier ingeschonken. Je begint normaal en brengt de theepot steeds hoger tijdens het inschenken. Zo creër je lucht in de thee en een mooi schuimlaagje zoals je op je bier ook wilt hebben. En dan, na 2 uur, heb je eindelijk een kopje zoete Marokkaanse muntthee.

marokkaanse leven

Workshop 2: Marokkaanse begroetingen onder de knie krijgen

Na het thee zetten hebben we nog wat Marokkaanse begroetingen geleerd. Gek genoeg, snap ik de Marokkaanse bevolking in Nederland ook beter. Er hangt heel veel respect schuil in de begroetingen. Zo begroeten de mannen elke met 4 zoenen op de wang, vrouwen geven elkaar kusjes op de hand om en om en een zoon begroet zijn vader door zijn hand en hoofd te kussen. Zoals ik het heb begrepen toon je echt respect als je eindigt met je hand op je hart. Heel leuk om dit vervolgens de rest van je vakantie terug te zien bij de bewoners.

marokkaanse leven
marokkaanse leven

Workshop 3: Traditionele Marokkaanse kleding passen

Het leukste onderdeel van de workshops vond ik het laatste onderdeel. Ze hadden namelijk een hele tas met kleding bij zich typerend voor een aantal Marokkaanse gebruiken. Zo werd een vriend van mij een “gewone” Marokkaan. Een andere vriend van mij werd gekleed als Nomade. Mijn vriend kreeg een trouwpak aan. En ik werd gehezen in traditionele trouwkleding voor vrouwen. Dit duurde trouwens wel even, want ik kreeg twee jurken aan. Vervolgens nog een hoofddoekje met een sieraad op mijn hoofd. Een grote ketting en nog een soort riem om mijn middel en hals. Ik was één en al kleur en het was heel erg leuk om aangekleed te worden. Ze deden echt hun best om er iets moois van te maken. 

marokkaanse leven

Wat heb ik geleerd na deze workshops?

  1. Marokkaanse muntthee smaakt het allerlekkerst als je het bereid op open vuur
  2. Je toont respect naar elkaar als je een begroeting eindigt met je hand op je hart
  3. Familie is het belangrijkste voor de Marokkanen
  4. Marokko is dol op kleuren, in alle vormen en maten
  5. Marokkaanse bruidskleding is echt prachtig, maar toch wil ik die mooie witte “say yes to the dress” jurk

Vind jij het leuk om je te verdiepen in de cultuur en hoe pak jij dit aan?

One Thought to “Het Marokkaanse leven”

  1. […] we allerlei workshops om het Marrokaanse leven te leren kennen. Je leest er alles over in een eerder artikel die ik heb geschreven. Wij moesten ’s middags ergens aanwezig te zijn om informatie te […]

Leave a Comment