Overnachten in de Sahara: meest onvergetelijke ervaring in Marokko

Het was een once in a lifetime ervaring. Ik had me er al enorm op verheugd, maar het overtrof al mijn verwachtingen. De rust, het uitzicht, de intimiteit, het was geweldig. Als je ooit in de buurt van een woestijn bent, boek dan zeker een overnachting in de woestijn. Want overnachten in de Sahara was het helemaal waard.

Overnachten Sahara Marokko

Waar en hoe is deze trip opgebouwd?

We hebben onze trip geboekt via Riksja en daar zat overnachten in de Sahara, de grootste woestijn van Afrika, bij in. In de ochtend hadden we allerlei workshops om het Marrokaanse leven te leren kennen. Je leest er alles over in een eerder artikel die ik heb geschreven. Wij moesten ’s middags ergens aanwezig te zijn om informatie te ontvangen over onze trip. Dit was kort en bondig. Neem genoeg water mee, koop zeker een tulband en meer uitleg over onze beginbestemming. Na deze informatie bijeenkomst waren we een tulband rijker, maar wist ik nog steeds niet wat ik kon verwachten. Gaan we met een groep? Hoe ver moeten we de woestijn in? Wat kun je het beste meenemen? Hoe koud is het in de woestijn? Geen tijd om over na te denken, just let it go.

Overnachten Sahara Marokko

Hoe ga je naar de woestijn?

We hadden een geweldige roadtrip door de oase naar ons beginpunt. We reden van oase naar oase en kwamen verschillende waarschuwingsborden tegen. Allereerst natuurlijk, pas op voor kamelen. Of dromedarissen? Maar er werd ook gewaarschuwd dat we woestijngebied binnen gingen en dus dat er weinig water aanwezig is. Maar dit alles liet ons niet afschrikken en we reden steeds dieper de woestijn in. Bijna het laatste dorpje tot de grote zandbak was onze eind/beginbestemming.

Al stond er op onze voucher dat wij een kameel zouden krijgen, het bleken toch dromedarissen te zijn. Al hebben wij de eerste vier uur gedacht dat we op een kameel reden. Rijden op een dromedaris is een hele belevenis. Omhoog en gewoon recht lopen is geen probleem. Maar de kleinste afdaling zorgde voor veel geschut en blauwe plekken op plaatsen waar je ze nog nooit hebt gehad. Probeer dan nog maar eens om een rechte foto te maken. Toch had de man die ons informatie gaf die middag wel in één ding gelijk. Een tulband is noodzakelijk in de woestijn. Al was het niet super warm, geen 40 graden zoals het in de zomer kan zijn, toch voel je de zon branden op je huid. Een tulband werkt heerlijk beschermend en gek genoeg ook verkoelend. 

Overnachten Sahara Marokko

Woestijn = zand?

Iets voldeed helemaal niet aan mijn verwachtingen. De woestijn stond in mijn hoofd gelijk aan heel veel zand, duinen en nog meer zand. Nou dit perfecte plaatje kun je uit je hoofd zetten. Een woestijn bestaat voornamelijk uit steen en daarover een klein beetje zand. En op de plek waar wij zijn geweest waren nog bizar veel bomen, bloemen en grassprietjes te vinden. We hebben een nomade hond ontmoet, er vlogen vlinders om ons hoofd en in de ochtend werden we verblijd met vogeltjes. Allemaal dingen die ik totaal niet in een woestijn had bedacht. Toch is alles zo verbluffend mooi dat het niet is tegengevallen. 

Overnachten Sahara Marokko
Overnachten Sahara Marokko

Tentenkamp middenin de woestijn

Na 1,5 uur kwamen we langs een tentenkamp en was ik allang blij dat ik van de dromedaris af mocht. Dat is toch een stukje intensiever dat je zou denken. Toch reden we er zo langs en moesten we toch nog iets verder rijden. Nog geen 10 minuten verder, was er opnieuw een tentenkamp en mochten wij dan toch echt afstappen. Spierpijn dat ik had aan de binnenkant van mijn bovenbenen. De eerste paar stappen deed ik als een kreupele. Onbedoeld span je toch constant de binnenkant van je benen aan. Wij kregen een rondleiding en wat eigen tijd om de woestijn te verkennen. Bleken wij de enigen in het hele tentenkamp te zien plus de organisatie. Normaal overnachten er 50 man in de woestijn en nu kregen wij de unieke ervaring om met z’n viertjes de avond, nacht en ochtend te ervaren. 

Overnachten Sahara Marokko

Rust en stilte

Het was doodstil in de woestijn. Er heersde zoveel rust, heerlijk. Uiteraard hebben we eerst een uitgebreide fotoshoot gedaan op alle zandduinen om dit moment vast te leggen. Toen de zon steeds verder begon te zakken, zijn we met z’n vieren op een zandduin gaan zitten om gewoon te genieten van één van de mooiste zonsondergangen die je ooit mag meemaken. Op dat moment werden wij ook nog verblijd met traditionele Marokkaanse thee en kregen wij het verhaal te horen van een nomade.

Overnachten Sahara Marokko

Lekker eten en entertainment

Na de zonsondergang hebben wij een heerlijk privé diner gehad in de grote tent, by far de lekkerste tajin die ik de hele week heb gegeten. En dat middenin de woestijn! Daarna hebben we de dekens uit onze tent gepakt, zijn we op een vloerkleed gaan liggen in een rijtje om zo warm mogelijk te blijven en keken we naar de puurste sterrenhemel die er is. De sterrenhemel was zo helder dat je de sterren daadwerkelijk zag fonkelen. De melkweg was nog nooit zo duidelijk zichtbaar. De vallende sterren kwamen ons tegemoet. In stilte hebben we hier een hele tijd gelegen, gewoonweg genieten van dit bijzondere moment. 

De avond werd nog meer afgemaakt door een intiem concert bij het haardvuur door de nomaden. Ze zongen Marrokaanse liederen, we konden niks verstaan maar het was prachtig. We zaten allemaal geboeid te luisteren, totdat wij ineens aan de slag moesten. Toen kwam aan het licht dat wij, buiten mijn vriend, absoluut niet muzikaal waren. Wauw, wat hebben wij vreselijke klanken laten horen. Gelukkig waren er niet veel mensen die dit konden horen.

Overnachten Sahara Marokko

IJskoude nachten

Het was tijd om te overnachten in de Sahara! Vervolgens lag ons een ijs-, maar serieus een ijskoude nacht op ons te wachten. In de tent wachtten ons alleen een tent om de wind buiten te houden en een dikke zware deken die niet echt wendbaar was. Een keihard kussen, volgens mij uit steen gehouwen en een dun laken als matrashoes. Wij hadden gelukkig lakenzakken bij ons, echt een aanrader want die zware deken voelt echt niet lekker op je huid. Daarnaast zijn zulke dekens ook niet echt heel makkelijk wasbaar, dus hoeveel mensen zouden er al onder hebben geslapen. Het was een onrustige, koude nacht. De wekker ging gelukkig al snel, want we wilden de zonsopgang niet missen.

Overnachten Sahara Marokko

De mooiste zonsopgang die ik heb gezien

Met onze dekens liepen we opnieuw naar een zandduin en kropen we tegen elkaar aan. Nog steeds was het muisstil en genoten we van het landschap om ons heen. De lucht heeft een regenboog aan kleuren laten zien en het gouden ochtendgloren stond garant voor prachtige foto’s. Wat hebben wij genoten van dit avontuur. Maar er wachtte ons nog een hele rit terug op een dromedaris.

Overnachten Sahara Marokko

Aan elk begin komt een einde

Na het ontbijt maakten wij ons weer klaar voor de terugreis. Direct op de dromedaris voelde ik gelijk al de blauwe plekken van de dag ervoor. Gelukkig verdween dat gevoel snel en was ik op een gegeven moment alleen nog maar bezig met genieten. Het wiegen van de dromedaris, dat je onder de knie krijgt, het prachtige landschap dat misschien nog mooier is dan de zandduinen in mijn hoofd en het heerlijke ochtendzonnetje op mijn toffe tulband. Dit was de meest onvergetelijke ervaring die ik heb gehad in Marokko. Ik heb intens genoten van het hele avontuur en ik kan het iedereen aanraden. 

Overnachten Sahara Marokko

Do’s voor overnachten in de Sahara

  • Neem genoeg water mee, want dat is het enige drinken dat je hebt. Wij hadden 2 liter water mee en dat was volledig leeg de volgende ochtend.
  • Veel laagjes kleding is noodzakelijk, want het kan ijskoud worden gedurende de nacht. Zeker in het winterseizoen. Twee truien en een sjaal is zeker een vereiste.
  • Een lakenzak is de perfecte accessoire voor degene die een klein beetje smetvrees heeft. 
  • Maak heel veel foto’s, want je krijgt zelden zulke mooie uitzichten.
  • Nu snap ik waarom iedereen een tulband draagt. Het is zowel verkoelend en beschermend gedurende de dag en lekker warm in de avond. Investeer dus in een mooie tulband.
  • Een plastuitje heb je niet nodig, want ze hebben gewoon wc’s in de woestijn gezet. Beetje extravagant, maar ik was er heel blij mee.

Wat is tot nu toe jouw meest onvergetelijke reiservaring geweest?

Leave a Comment